Κοινωνικό Μέρισμα 2018. Αίτηση – Δικαιολογητικά – Πότε θα δωθεί; | www.koinonikomerisma.grnike-prosfores-2024-mini-bannercosmossport-ekptoseis-2024-prosfores-athlitika

Kοινωνικο μερισμα 2018. Αιτήση, Κριτήρια, Δικαιολογητικά και πότε θα δοθεί το Κοινωνικό Μέρισμα 2018. www.koinonikomerisma.gr 2018.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις; Πότε θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα 2018; Ποιοι είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος; Ποια είναι τα κριτήρια για το Κοινωνικό Μέρισμα 2018;

koinoniko-merisma-2018-aithseis-krithria-eisodima-pote-tha-dothei-

Tο κοινωνικό μέρισμα του 2018 και η πλατφόρμα στο koinonikomerisma.gr τελικά δεν θα ανοίξουν την Τρίτη 04/12/2018 όπως αναμενόταν και πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή 07/12/2018 περιμένουμε να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες για να ανοίξουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα του 2018.

Update - 2018.12.03Το άρθρο Ανανεώθηκε

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΗΔΙΚΑ, ο Κος Αναστάσιος Τάγαρης, μίλησε στην Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ) και ανέφερε πως η πλατφόρμα στο koinonikomerisma.gr δυστυχώς δεν θα ανοίξει την Τρίτη στις 04/12/2018. Σύμφωνα με την σημερινή του συνέντευξη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα θα υπογραφεί και πιθανότατα αύριο θα γίνουν τα τελικά τεστ στην πλατφόρμα του koinonikomerisma.gr.

Το Κοινωνικό Μέρισμα 2018 θα ληφθεί με ηλεκτρονικές αιτήσεις, οι οποίες θα υποβάλλονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στην διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr στην οποία θα συνδέονται οι δικαιούχοι με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν στο GSIS-Taxisnet.

Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με περιουσιακά και  εισοδηματικά κριτήρια και θα είναι ανάλογο με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών.

Το ποσό που θα δωθεί για το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα κυμανθεί από 300 έως 1.400 ευρώ.

Όπως είπε ο Κος Ταγάρης: “να πάνε να ενημερώσουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ όσοι είχαν πέρσι πρόβλημα” .

Επίσης ανέφερε πως: “Όλα στο σύστημα θα είναι ενσωματωμένα από την αρχή. Στόχος είναι η πληρωμή να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2018 και να μην κλείσει η πλατφόρμα”.

Σχετικά με τους ηλικιωμένους και την πρόσβαση στο Ίντερνετ αναφέρει:

«Προβληματιστήκαμε αρκετά με αυτό το πρόβλημα. Γιατί πέρσι υπήρχαν ζητήματα. Η σκέψη είναι να γίνει πάλι οίκοθεν και μόλις ανοίξει η πλατφόρμα να τρέξουμε αυτόματα εμείς τις αιτήσεις για τους υπερήλικες και να πληρωθούν 14 του Δεκέμβρη. Θα τρέξει αυτόματα η αίτηση για όσους είναι πάνω από 70 ετών. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή και όσοι δεν πληρωθούν στις 14 του μήνα θα ξέρουν ότι υπήρξε πρόβλημα και θα πρέπει να κάνουν αίτηση».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2018 - ΤΑΓΑΡΗΣ ΕΡΤ

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα 2018;

 

Κοινωνικό μέρισμα 2018 – Ποσό.

Για το κοινωνικό μέρισμα του 2018 το συνολικό ποσό αναμένεται στα επίπεδα του 2017 δηλαδή περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ παρόλο που το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 συμπεριλαμβάνει ένα ποσό ύψους 445 εκατομμυρίων ευρώ ως υπέρβαση για τον στόχο του Πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018.

Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα 2018 ξεκινάει από 300 ευρώ και φτάνει έως τα 1400 ευρώ. Τα ποσά του κοινωνικού μερίσματος 2018 είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Τα ποσά για το περσινό κοινωνικό μέρισμα κυμαίνονταν από 250 ευρώ έως 1.350 ευρώ.

Σε ποιους θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα 2018;

Κοινωνικό μέρισμα 2018 –  Κριτήρια με βάση το εισόδημα και την περιουσία.

Το ανώτατο εισόδημα που μπορούσε να έχει κάποιος για να λάβει το κοινωνικό μέρισμα πέρυσι ταν 27.000 ευρώ ενώ το ύψος της περιουσίας δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών τα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να κυμανθούν και για το 2018 σε παρόμοια επίπεδα αν και είναι πιθανό να μειωθεί το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα του 2018 θα είναι κυρίως νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσία ενώ παράλληλα ένα κομμάτι του φετινού υπέρ πλεονάσματος θα το δώσει η κυβέρνηση ως έκτακτο επίδομα θέρμανσης 2018. Αυτή θα είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια για τους χαμηλόμισθους και για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα γενικότερα μιας και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει φτάσει το 1,15 ευρώ το λίτρο.

Πότε θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα 2018;

Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα καταβληθεί λογικά μέσα στον Δεκέμβριο 2018 έτσι ώστε η συγκεκριμένη δαπάνη να προστεθεί στο φετινό προϋπολογισμό σε συνδυασμό και με τα αναδρομικά και την καταβολή τους σε δικαστικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και ένστολους. Σύμφωνα με τον Κο Ταγάρη το κοινωνικό μέρισμα 2018 πιθανότατα θα δοθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2018. 

Πώς θα υποβάλετε αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2018. Πού και πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα;

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα υποβάλλονται όπως και πέρυσι στο ειδικό site της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα www.koinonikomerisma.gr. H πλατφόρμα αν και δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, είναι έτοιμη να δεχθεί τις αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος. Λογικά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2018 θα έχει ενεργοποιηθεί το koinonikomerisma.gr και θα έχει κατατεθεί η διάταξη του νομοσχεδίου στη Βουλή αναφορικά και με την καταβολή των αναδρομικών.

Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης 2018.

Ένα ακόμη βοηθητικό επίδομα που αναμένεται να δοθεί από την κυβέρνηση, είναι το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης 2018. Το έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης 2018 απευθύνεται σε ανέργους του ΟΑΕΔ Οι οποίοι δεν επιδοτούνται και είναι ηλικίας από 18 μέχρι 24 χρόνων. Το περσινό επίδομα αλληλεγγύης ήταν 400 ευρώ και το σύνολο των ωφελουμένων του επιδόματος νεανικής αλληλεγγύης πέρυσι ήταν 55.000 άνεργοι.

Κριτήρια, προϋποθέσεις και αιτήσεις για το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης 2018 (ΟΑΕΔ).

Το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης 2018 όπως προαναφέραμε αναφέρεται σε ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και είναι ηλικίας από 18 έως 24 ετών. Έτσι λοιπόν για να λάβει κάποιος το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης 2018 θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος άνεργος στα μητρώα του ΟΑΕΔ από ένα χρονικό διάστημα και πάνω (αναμένεται να καθοριστεί το ακριβές διάστημα ανεργίας που θα απαιτείται για να λάβει κάποιος το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης).

Για να λάβουν οι άνεργοι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία της χορήγησης του επιδόματος.

Κοινωνικό Μέρισμα Αίτηση.

Δείτε παρακάτω πως θα κάνετε την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα όταν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στο www.koinonikomerisma.gr:

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα περιλαμβάνει έξι (6) βήματα.

Τα 6 βήματα συνοπτικά:

Βήμα 1: Πρέπει πρώτα να μπείτε στην πλατφόρμα του www.koinonikomerisma.gr και στην συνέχεια να πατήσετε επάνω δεξιά στο πεδίο “Είσοδος με διαπιστευτήρια TaxisNet“.

Με την είσοδό σας στο σύστημα του Koinonikomerisma.gr θα σας ζητηθεί:
• Να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
• Να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας ή/και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Βήμα 2: Ελέγχετε εάν τα στοιχεία σας είναι ακριβή. Κριτήρια για Κοινωνικό Μέρισμα – Δικαιολογητικά:

Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει:

• τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ)
• τα οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα)
• τα περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων)
• μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία
• μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης και τέλος
• μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3: Συμπληρώνετε το IBAN του λογαριασμού σας στον οποίο θέλετε να λάβετε το κοινωνικό μέρισμα:

Θα πρέπει να συμπληρώσετε απαραίτητα αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Βήμα 4: Ενημερώστε τους φιλοξενούμενούς σας ώστε να λάβετε την συγκατάθεση τους:

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Γ.Γ.Π.Σ, προκειμένου να διαπιστώσετε αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης.

Βήμα 5: Ελέγχετε αν πληροίτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας του κοινωνικού μερίσματος:

Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Σε θετική περίπτωση, ενημερώνεστε αμέσως για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε δικαιούχος του μερίσματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα την συναίνεση του ή έχει αρνηθεί να την δώσει

Βήμα 6: Κάνετε αποδοχή στο Κοινωνικό Μέρισμα του 2018.

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα]
ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αν κατά τα 4 πρώτα βήματα έχει προκύψει η ανάγκη να διορθώσετε τα στοιχεία σας σε ΚΕΠ ή στον ΕΦΚΑ, για να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τις αλλαγές που κάνατε, πρέπει να ζητήσετε να γίνει επαναξιολόγηση του νοικοκυριού σας κάνοντας την επιλογή στην οθόνη «Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος».

Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος.

Κοινωνικό Μέρισμα – Συχνές Ερωτήσεις και απαντήσεις.

Δείτε τις συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα:

 1. Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1
Για να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να μπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εάν είστε δικαιούχος του μερίσματος και συνταξιούχος ή
λαμβάνετε το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δείτε την ερώτηση 9.

 

2. Ποια στοιχεία πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ2

Με την είσοδο σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί επίσης να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμα και αν πληροίτε τα κριτήρια.

Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή  είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κτλ) ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό σας. Τα οικονομικά/περιουσιακά  στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

 

3. Τι λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του εισοδήματος για το κοινωνικό μέρισμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3
Λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων είτε αυτά φορολογούνται κανονικά είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων όλων των μελών του νοικοκυριού. Ο υπολογισμός γίνεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές  κοινωνικής ασφάλισης και προ φόρων.

4. Τι δεν θεωρείται εισόδημα για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4
Η αποζημίωση απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει, καθώς και οι περιπτώσεις που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1.

 

5. Οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5
Ναι οι αλλοδαποί έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια διαμονής.

 

6. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ασφάλιση (π.χ. χήρες συνταξιούχων) δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6
Ναι και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ασφάλιση δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για κοινωνικό μέρισμα γιατί είναι δικαιούχοι σύνταξης.

 

7. Μπορώ να αλλάξω τη σύνθεση του νοικοκυριού σε περίπτωση που είχα κάποιον φιλοξενούμενο, αλλά δεν τον φιλοξενώ πλέον;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7
Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία που απεικονίζονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2016. Εάν στην τελευταία δήλωση εμφανίζεται φιλοξενούμενο άτομο, ακόμα και αν αυτό έχει αποχωρήσει πλέον από το νοικοκυριό, δε μπορεί να αφαιρεθεί από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η μοναδική εξαίρεση είναι αυτή που αναφέρεται στο επόμενο ερώτημα.

8. Ο αδερφός μου είναι φιλοξενούμενος από τους γονείς μας. Μπορεί να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 8
Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα είτε ο πατέρας σας είτε η μητέρα σας και να τον συμπεριλάβουν στην αίτηση ως φιλοξενούμενο μέλος. Επίσης, στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού (αν υπάρχουν) που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

 

9. Τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος φαίνεται στην τελευταία φορολογική δήλωση φιλοξενούμενος, ενώ το τρέχον διάστημα μένει σε δικό του σπίτι ήσε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία; Μπορεί να κάνει αίτηση μόνος του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 9
Οι φιλοξενούμενοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και εάν τώρα δε διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει. 

 

10. Όσοι σπουδάζουν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μόνοι τους ή θεωρούνται προστατευόμενα μέλη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10
Όσοι σπουδάζουν (μέχρι την ηλικία των 25 ετών) θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους ανεξαρτήτως τόπου διαμονής. Συνεπώς, δε μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση. 

 

11. Παντρεύτηκα το 2018, αλλά έμενα μόνος το 2017, μπορώ να κάνω αίτηση μαζί με τον/την σύζυγο ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 11
Δεν μπορεί να γίνει κοινή αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, αφού η αίτηση απεικονίζει την εικόνα του φορολογούμενου σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. 

 

12. Μπορεί να μεταβληθεί η σύνθεση του νοικοκυριού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 12
Η μόνη δυνατή μεταβολή της σύνθεσης είναι η περίπτωση γέννησης τέκνου μετά την 31/12/2016. Το τέκνο μπορεί να προστεθεί εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

 

13. Πώς μπορεί ο αιτών να διαπιστώσει εάν το νοικοκυριό του είναι επιλέξιμο για το κοινωνικό μέρισμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 13
Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία του αν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι. Εάν τα κριτήρια ικανοποιούνται, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι μη εκπλήρωσης των κριτηρίων. 

 

14.  Εάν είμαι άνω των 70 ετών και δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή, είναι απαραίτητο να κάνω αίτηση για κοινωνικό μέρισμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 14
Εάν είστε άνω των 70 και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης κοινωνικού μερίσματος. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα σας καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνετε τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αυτόματη καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με τα παραπάνω, αφορά μόνο σε όσα νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι και
    δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό.

 

15. Στο νοικοκυριό μας εισπράξαμε κατά το έτος 2017 εισοδηματική ενίσχυση από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συνυπολογίζεται το ποσό αυτό ως εισόδημα στην αίτηση του κοινωνικού μερίσματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 15
Ναι, το ποσό αυτό συνυπολογίζεται ως εισόδημα.

16. Το επίδομα ανεργίας συνυπολογίζεται στο εισόδημα για την αίτηση κοινωνικού μερίσματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 16
Ναι, το επίδομα ανεργίας θεωρείται εισόδημα.

 

17. Είμαι δικαιούχος άλλου επιδόματος (οικογενιακού, ανεργίας, ΚΕΑ, κλπ). Μπορεί να διακοπεί η καταβολή των άλλων επιδομάτων εάν λάβω το κοινωνικό μέρισμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17
Όχι. Το κοινωνικό μέρισμα δεν θα προσμετρηθεί στο εισόδημά σας για την καταβολή οποιουδήποτε άλλου επιδόματος.

 

18. Εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις από τον υπολογισμό του εισοδήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18
Τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος. Ωστόσο, οι υψηλότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία  λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ισοδύναμου εισοδήματος. Συνεπώς, μεταξύ νοικοκυριών με την ίδια ακριβώς σύνθεση, ευνοούνται αυτά που περιλαμβάνουν μέλη με προβλήματα αναπηρίας. 

 

9.7 Συνολικό Σκορ
Κοινωνικό Μέρισμα 2018

Δείτε τα δικαιολογητικά και τα κριτήρια για να κάνετε αίτηση για το Κοινωνικο Μερισμα 2018.

Κοινωνικό Μέρισμα
10
Ποσό Κοινωνικού Μερίσματος
8.5
PROS
  • Επίδομα
User Rating: 4.86 (14 ψήφοι)
Login/Register access is temporary disabled