Που, πως και μέχρι τι ώρα ψηφίζουμε στις Εθνικές Εκλογές 2019 την Κυριακή 7 Ιουλίου.moustakas-prosfores-2024-mini-banner

nike-prosfores-2024-mini-banner

Μέχρι τι ώρα ψηφίζουμε την Κυριακή 7 Ιουλίου; Που ψηφίζω; Σε ποιο εκλογικό τμήμα ανήκω; Μάθετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ψηφίσετε στις Βουλευτικές Εκλογές 2019 στις 07/07/2019. www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε αναλυτικό οδηγό για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθουν την Κυριακή 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019.

 

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

εθνικεσ-εκλογεσ-2019-πληροφοριεσ-που-ψηφιζω-μεχρι-τι-ωρα-ψηφιζουμε-κυριακη-7-ιουλιου-2019

Πληροφορίες για τις Εθνικές Εκλογές στις 07 Ιουλίου 2019. Που ψηφίζω; Μέχρι τι ώρα ψηφίζουμε;

 

 • Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι εθνικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019.

 • Μέχρι τι ώρα ψηφίζουμε; Δείτε μέχρι ποια ώρα μπορείτε να ψηφίσετε. 

Μέχρι τι ώρα ψηφίζω:

Η ψηφοφορία στις εθνικές εκλογές 2019 θα διαρκέσει από τις 7:00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής 07 Ιουλίου.

 

 • Πρέπει να ψηφίσω υποχρεωτικά;

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

 • Ποιοι απαλλάσσονται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

 • Εκλογές Ιούλιος 2019: Πού ψηφίζω;

Οι Έλληνες ψηφοφόροι ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα που καθορίζονται εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών.

 • Πώς μπορώ να μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

 1. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών: “Μάθε πού Ψηφίζεις” στο www.ypes.gr 
 2. Εάν καλέσετε στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον τηλεφωνικό αριθμό 213 136 1500 (Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 μέχρι 17:00).
 • Δεν υπάρχει το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους, τι μπορώ να κάνω;

Αν δεν βρίσκετε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του Δήμου όπου είστε εγγεγραμμένοι μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

 • Το όνομά μου βρίσκετε σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι μπορώ να κάνω;

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εθνικές εκλογές στις 07/07/2019 περιέχουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Πιθανότατα το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 30 Απριλίου 2019. Για μελλοντικές εκλογές θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο σας ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.

 • Είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια 2 ή περισσοτέρων δήμων θα πρέπει να κάνετε τα εξής: Για τις βουλευτικές εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Μην ξεχνάτε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

 

 • Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;

Για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

 • Ψηφοφόρος ΑΜΕΑ; Διευκολύνσεις και πληροφορίες.

Οι ψηφοφόροι ΑΜΕΑ με αναπηρία ψηφίζουν με τη μέγιστη προτεραιότητα. Η εφορευτική επιτροπή υποχρεούται να διευκολύνει τους ψηφοφόρους ΑΜΕΑ εάν τους ζητηθεί.

 • Μπορώ να ψηφίσω;  Ποια είναι η ηλικία που απαιτείται για να έχω το δικαίωμα της ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι εκείνοι που συμπληρώνουν το 17o έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Επομένως για τις εθνικές εκλογές του 2019, έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 01/01/2002 μέχρι και 31/12/2002.

 • Ποιοι δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις Εκλογές 2019;

Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

 • Τι έγγραφα χρειάζομαι για να ψηφίσω; Μπορώ να ψηφίσω χωρίς την αστυνομική μου ταυτότητα;

Έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε με: την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η “κομμένη” ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Για τις εκλογές 2019 οι στρατιωτικοί και οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

 • Τι μπορώ να κάνω εάν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις όποιες διαφορές υπάρχουν. Αν είναι σημαντικές μπορεί να σας ζητηθεί να προμηθευτείτε από το δήμο σας ένα πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

 • Ετεροδημότες και εκλογές. Μπορούν να ψηφίσουν;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις εκλογές 2019 ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών τα οποία θα καθοριστούν εγκαίρως. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών στο www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

 • Άδεια και εκλογές 2019: Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι σχετικά με τη χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;

Όσοι εργάζονται πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα δικαιούνται:

 1. Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα.
 2. Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

Όσοι εργάζονται έξι (6) ημέρες την εβδομάδα δικαιούνται:

 1. Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα.
 2. Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες.
 3. Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες.

Και για τις 2 παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

 • Πώς ψηφίζουμε στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019;

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων από όλους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

 • Πως σημειώνω την ψήφο μου; Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω √ (τικ);

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

 • Ηλεκτρονική Ψήφος; Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Είναι απαραίτητο να πάτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Πληροφορίες για τις Εθνικές Εκλογές 2019 που θα διεξαχθούν την Κυριακή 07 Ιουλίου 2019:

poy-psifizo-ekloges-ioylios-2019-mexri-ti-wra-psifizo-kyriakh-7-7-eklogiko-tmhma-poy-psifizw

 • Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει 59 εκλογικές περιφέρειες.

 • Μέχρι πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω στις εθνικές εκλογές 2019;

Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 ως και 3 βουλευτές, 1 σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 4 ως και 7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 8 ως και 12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς.

 • Ποιο είναι το κατώτερο όριο για να μπει ένα πολιτικό κόμμα στη Βουλή;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή.

 • Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;

Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο, θα ανακοινώσει τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 25 Ιουνίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.

 • Αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2019. Που μπορούμε να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου 2019;

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 07/07/2019.10 Συνολικό Σκορ
Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2019. Που, πως και μέχρι τι ώρα ψηφίζω;

Ενημερωθείτε για τις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Μάθετε που ψηφίζετε, μέχρι τι ώρα μπορείτε να ψηφίσετε, πόσους σταυρούς θα πρέπει να βάλετε στο ψηφοδέλτιο και γενικά ότι πληροφορίες χρειάζεστε για να ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές.

Εθνικές Εκλογές 2019
10
User Rating: 5 (7 ψήφοι)
Login/Register access is temporary disabled