Αφυγραντήρες Πως να τον Επιλέξω – Καλύτερος Αφυγραντήρας για το Δωματίο/Σπιτι

Σκορ+32
Σκορ+32


nike-prosfores-2024-mini-banner

Επιλογή Αφυγραντήρα – Τι αφυγραντήρα να αγοράσω για να είναι κατάλληλος για το σπίτι μου; Τι είναι ο Αφυγραντήρας και τι κάνει; Πως θα κάνω την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα; Τι να προσέξω πριν την αγορά; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αφυγραντήρων και πως δουλεύουν; Βοηθάει στο στέγνωμα των ρούχων;

Ερωτήματα που μας παιδεύουν καθώς ήρθε η αυτή η εποχή του χρόνου που η υγρασία θα εισχωρήσει στα σπίτια αλλά και στο σώμα μας. Διαβάστε παρακάτω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τους αφυγραντήρες.

agora-afygranthra-epilogh-katallhlou

αφυγραντήρες Inventor, Gree, Delonghi, Morris.

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ TI EINAI;

Ο αφυγραντήρας αποτελεί μία ακόμα συσκευή που έχει προστεθεί στη ζωή μας, με κύριο στόχο να προσφέρει ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, απαλλαγμένο από τη δυσάρεστη υγρασία. Η μεγάλη αύξηση του κόστους θέρμανσης μιας κατοικίας τα τελευταία χρόνια, ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να στραφούν στους αφυγραντήρες για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο αφυγραντήρας είναι η συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την ποσότητα υγρασίας στον αέρα του δωματίου – σπιτιού. Ο αφυγραντήρας μας βοηθάει να κρατήσουμε τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο υπό έλεγχο, έτσι ώστε ο αέρας να είναι πιο “άνετος” και υγιεινός και τα φυσικά – ορατά σημάδια της υγρασίας, όπως η μούχλα στους τοίχους ή η συμπύκνωση στα παράθυρα, να περιοριστούν ή να εξαφανιστούν.

Είναι τέτοιες οι συνθήκες που δημιουργεί ένας αφυγραντήρας στο χώρο μας χάρη στην εξάλειψη της ανεπιθύμητης υγρασίας, που μας επιτρέπει να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του χώρου κατά 2-3°C και κατ’ επέκταση να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα θέρμανσης, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες στο χώρο μας.

Αίσθηση θερμοκρασίας

Το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ως έναν συνδυασμό θερμοκρασίας και υγρασίας. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η υψηλή υγρασία αυξάνει την αίσθηση του έντονου και διαπεραστικού κρύου. Για παράδειγμα η ατμόσφαιρα ενός χώρου με θερμοκρασία 23°C και σχετική υγρασία 80% είναι πολύ πιο δυσάρεστη από αυτήν ενός χώρου με 20°C και 50% σχετική υγρασία.

Γι’ αυτό το λόγο, με την βοήθεια του αφυγραντήρα και τη ρύθμιση της υγρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα, εξασφαλίζετε άνετες και ευχάριστες συνθήκες ατμόσφαιρας, αφού πλέον η ιδανική θερμοκρασία στον χώρο έχει επιτευχθεί.

Επιλογή αφυγραντήρα

Η επιλογή ενός αφυγραντήρα έχει να κάνει με το ποσοστό υγρασίας που θέλουμε να εξαλείψουμε από τον χώρο μας, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα σε αυτόν. Ως μονάδα μέτρησης της αφύγρανσης, έχουν οριστεί τα λίτρα νερού που μπορούν να απορροφηθούν από τον αέρα και να συλλεχθούν εντός ενός εικοσιτετράωρου (lt/24h).

Ο ακριβής υπολογισμός του αφυγραντήρα που χρειαζόμαστε είναι σχετικά δύσκολος καθώς εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, γι’ αυτό το λόγο και δεν μπορεί να αποδοθεί μέσω ενός συγκεκριμένου τύπου υπολογισμού.

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ PUBLIC ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Αφυγραντήρες Public Εκπτώσεις -50%

Δείτε εδώ τις εκπτώσεις PUBLIC σε ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

-50%

 

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες για να επιλέξετε αφυγραντήρα είναι:

Οι διαστάσεις του χώρου μας.

afygranthras-MORRIS

Πολύ συχνά επιλέγουμε έναν αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σωστό αν αναφερόμαστε σε κατοικίες που έχουν ένα σταθερό ύψος 2,8-3 μέτρα. Ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού, ο οποίος μπορεί να μας προσδιορίσει και την παροχή του αέρα, είναι η επιλογή βάση του όγκου ενός χώρου.

Ο όγκος του χώρου μας υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά της επιφάνειας με το ύψος του και η παροχή αέρα του αφυγραντήρα θα πρέπει να είναι ικανή να σαρώνει τον αέρα στον χώρο όσες περισσότερες φορές γίνεται.

Για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτός ο υπολογισμός, ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα:
Έχουμε ένα χώρο με επιφάνεια 60m² και ύψος 3m, συνολικού όγκου 180m³. Αν επιλέξουμε έναν αφυγραντήρα με ικανότητα αφύγρανσης 20 λίτρα / 24ωρο, η παροχή του αέρα ανέρχεται στα 170 m³/h. Αυτό σημαίνει ότι σε 24 ώρες η συνολική παροχή αέρα θα είναι 4080m³/24ωρο, δηλαδή μπορεί να σαρώσει τον αέρα του χώρου μας 4080 / 180 = 22,6 φορές. Αν επιλέξουμε ένα αφυγραντήρα 12 λίτρα / 24ωρο με παροχή αέρα 120 m³/h για τον ίδιο χώρο, θα έχουμε μία σάρωση του χώρου 16 φορών.

Συστήνεται για την εξασφάλιση μέγιστων αποδόσεων με γρήγορο και οικονομικότερο αποτέλεσμα, οι φορές που περνάει ο αέρα του χώρου μας μέσα από τον αφυγραντήρα να μην είναι κάτω από 20 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

Τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή που είναι ο χώρος μας.

Για παράδειγμα αν ο χώρος βρίσκεται κοντά σε θάλασσα ή λίμνη, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά ή σε μία περιοχή με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας.

Η θερμομόνωση και η υγρομόνωση του χώρου μας.

Αν υπάρχουν εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια που σας οδήγησαν στην άμεση αγορά ενός αφυγραντήρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω της επιλογής της συσκευής, η άμεση και δραστική καταπολέμηση για να επαναφέρεται τις φυσιολογικές συνθήκες στο χώρο σας.

Αφυγραντήρες Public Εκπτώσεις -50%

Δείτε εδώ τις εκπτώσεις PUBLIC σε ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

-50%

 

Η θερμοκρασία που επικρατεί στους χώρους που θέλουμε να αφυγράνουμε.

Τα θερμοκρασιακά εύρη υπό τα οποία μπορεί να λειτουργήσει ένας αφυγραντήρας διαφέρουν ανάλογα τον τύπο της συσκευής. Βάσει του ότι υπάρχουν δυο είδη αφυγραντήρων, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Τεχνολογία Desiccant), θα πρέπει να εξασφαλίζετε ότι λειτουργούν μεταξύ του θερμοκρασιακού εύρους που ορίζεται από τον κατασκευαστή.

Η συχνότητα χρήσης του χώρου, καθώς και η συχνότητα που πραγματοποιείται ο αερισμός του.

Ως συνέπεια των παραπάνω και με σκοπό να επιτύχουμε τη καλύτερη επιλογή αφυγραντήρα, συστήνεται ο παρακάτω ενδεικτικός πίνακας με τον αφυγραντήρα ανά τετραγωνικό χώρου και το επίπεδο μέσης υγρασίας στο οποίο καλείται να λειτουργήσει.

Προσοχή στις παρακάτω παρατηρήσεις για τους αφυγραντήρες:

Οι διαστάσεις που δίνονται, αναφέρονται σε ενιαίους χώρους.
Αν συντρέχουν κάποια σημαντικά προβλήματα υγρασίας καλό θα ήταν να επιλεγεί ένα μεγαλύτερο μοντέλο από αυτό που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά του χώρου σας.
Τύποι Αφυγραντήρων

afygranthras-SINGER

Δύο είναι οι κύριοι τύποι αφυγραντήρων στην αγορά. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες που χρησιμοποιούν ως αφυγραντικό μέσο τον Ζεόλιθο (Desiccant).

 

Αφυγραντήρες με συμπιεστή

Είναι ο πιο γνωστός σε όλους τύπος αφυγραντήρα. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος αποδόσεων ανάλογα με την ισχύ τους και καταπολεμούν την υγρασία αναρροφώντας τον αέρα του χώρου, συμπυκνώνοντας την υγρασία σε ειδική διάταξη που διαθέτουν και οδηγώντας την στον ειδικό κάδο συμπυκνωμάτων. Εξασφαλίζουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων κατά λειτουργία τους και παρέχουν άμεσο και δραστικά αποτελέσματα στον χώρο μας. Ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν είναι η θερμοκρασία του χώρου, η οποία δεν θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από 13-14°C.

Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Desiccant)

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό αφυγραντικό υλικό που προσφέρει μεγάλο φάσμα χρήσεων σε διάφορους τομείς. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και όταν έρθει σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες να το αποβάλει ξανά. Στους αφυγραντήρες, ο Ζεόλιθος είναι τοποθετημένος σε έναν ειδικό δίσκο μέσα από τον οποίο περνάει ο αέρας του χώρου και συγκρατείται η υγρασία.

Στη συνέχεια, μέσω μιας ειδικής διάταξης, ο Ζεόλιθος θερμαίνεται ώστε να αποβάλει την υγρασία που έχει συγκρατήσει και να οδηγήσει το νερό στον ειδικό κάδο συμπυκνωμάτων. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι παραμένει σταθερή η απόδοση των αφυγραντήρων με Ζεόλιθο ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου και συνίσταται ιδιαίτερα για χώρους με ελλιπή ή και καθόλου, θέρμανση.

  • Θερμοκρασία δωματίου κάτω από 15°C

Κατάλληλος είναι ο αφυγραντήρας desiccant.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον αφυγραντήρα σε χώρο, δωμάτιο ή σπίτι όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι πιθανό να πέσει κάτω από τους 15°C, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ένα αφυγραντήρα desiccant. Οτιδήποτε άλλο απλά δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το εσωτερικό του αφυγραντήρα με συμπιεστή πρέπει να είναι ψυχρότερο από τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Όσο πιο κρύο είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να δουλέψει ο αφυγραντήρας προκειμένου να δημιουργήσει την κρύα επιφάνεια στο εσωτερικό του.

Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω, κοντά στους 10°C, τότε οι πιθανότητες είναι ότι το εσωτερικό του αφυγραντήρα θα φθάσει κοντά στο σημείο κατάψυξης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού πάγου στα πηνία ψύξης του αφυγραντήρα. Αυτός είναι ο λόγος που κάτω από τους περίπου 15°C, οι αφυγραντήρες συμπιεστή έχουν προγραμματιστεί να περνούν έως και δύο τρίτα του χρόνου τους σε λειτουργία απόψυξης, παρά αφύγρανσης. Οι αφυγραντήρες desiccant από την άλλη πλευρά έχουν μια συνεπή απόδοση ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου.

  • Θερμοκρασία δωματίου πάνω από 20 °C

Κατάλληλος είναι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή.

Για για ένα σπίτι που θερμαίνεται ικανοποιητικά και διατηρεί τη θερμοκρασία γύρω στους 20°C, η ενδεδειγμένη λύση είναι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή.

Προσοχή! Αναφερόμαστε στη θερμοκρασία χώρου όταν ο αφυγραντήρας είναι σε λειτουργία. Στις μέρες μας είναι πολλές οι περιπτώσεις που ανάβουμε τη θέρμανση το απόγευμα, όταν και γυρίζουμε στο σπίτι από τις διάφορες δραστηριότητές μας. Σε αυτή την περίπτωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που απουσιάζουμε, το σπίτι είναι αμφίβολο εάν θα έχει θερμοκρασία 20°C. Ιδιαίτερα τους κρύους μήνες και κυρίως όταν το σπίτι δε διαθέτει καλές μονώσεις.

Εάν κάποιος θελήσει να αφήσει τον αφυγραντήρα να δουλέψει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (είναι η ενδεδειγμένη λειτουργία) τότε θα πρέπει να το σκεφτείτε διπλά εάν ο αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι αυτός που ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

 

Αφυγραντήρες Public Εκπτώσεις -50%

Δείτε εδώ τις εκπτώσεις PUBLIC σε ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

-50%

 

 

Στάθμη Θορύβου

Η παράμετρος του θορύβου παίζει σπουδαίο ρόλο, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αφυγραντήρα μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται να γίνεται σύγκριση των επιπέδων θορύβου πριν την επιλογή ενός αφυγραντήρα, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα αποτελέσματα κατά τη λειτουργία του μηχανήματος. Για τις συσκευές που τοποθετούνται σε μικρά δωμάτια, η χαμηλή στάθμη θορύβου είναι απαραίτητη ούτως ώστε να μην ξεπερνά τα 38-42dB στη χαμηλή ταχύτητα. Οι μεγαλύτερης ισχύος αφυγραντήρες μπορεί να έχουν μία στάθμη θορύβου 44-52dB.

afygranthras-delonghi

Ιονιστής

Ο Ιονιστής αποτελεί μια επιπλέον δυνατότητα που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη τεχνολογία ενός αφυγραντήρα, αφού πέραν την εξάλειψης της υγρασίας, μπορείτε πλέον να εξασφαλίσετε υψηλής ποιότητας αέρα στον χώρο σας, απαλλαγμένο από δυσάρεστες οσμές και σκόνη. Η απελευθέρωση θετικών και αρνητικών ιόντων συμβάλει στην εξουδετέρωση βακτηριδίων, μούχλας και μικροβίων, αποτρέποντας την ανάπτυξη αλλεργιών και ασθενειών. Η βελτίωση του αέρα ενός χώρου είναι άκρων σημαντική ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου διαμένουν μωρά και ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες.

Στέγνωμα ρούχων

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν προβλήματα συμπύκνωσης και μούχλας είναι επειδή στεγνώνουν τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού. Κατά το στέγνωμα των ρούχων, επειδή ο αέρας γύρω είναι ξηρότερος, ο υγρός αέρας από τα νωπά ρούχα μεταφέρεται φυσιολογικά και στους άλλους χώρους, έτσι ώστε να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον του.

Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για να στεγνώσετε τα ρούχα γρήγορα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα δημιουργηθούν φαινόμενα υπερβολικής υγρασίας. Όλοι οι αφυγραντήρες Meaco διαθέτουν ξεχωριστή λειτουργία laundry (στέγνωμα ρούχων). Το στέγνωμα των ρούχων με τη βοήθεια του αφυγραντήρα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως όταν απλώνουμε τα ρούχα έξω το καλοκαίρι.

Όπως τα ρούχα θα στεγνώσουν ταχύτερα έξω όταν η μέρα είναι ξηρή, ζεστή και φυσάει αεράκι, κατά τον ίδιο τρόπο θα στεγνώσουν γρηγορότερα αν ο θερμός και ξηρός αέρα από τον αφυγραντήρα χτυπά τα ρούχα.

Ο αφυγραντήρας desiccant τείνει να έχει μεγαλύτερη και ταχύτερη ροή αέρα από έναν αφυγραντήρα με συμπιεστή, και όπως έχουμε δει, ο αέρας που βγαίνει από τον αφυγραντήρα desiccant είναι θερμότερος. Ως εκ τούτου, αν θέλετε να στεγνώσετε τη μπουγάδα σας με ένα αφυγραντήρα τότε η σωστή επιλογή είναι ο αφυγραντήρας desiccant.

Για στέγνωμα ρούχων – Επιλέξτε αφυγραντήρα desiccant

afygranthras-inventor

Συνεχής αποστράγγιση

Μια ακόμα σημαντική δυνατότητα που θα πρέπει να έχει ο αφυγραντήρας είναι η συνεχής αποστράγγιση. Μέσω της συνεχούς αποστράγγισης ο αφυγραντήρας μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα χωρίς να έχετε το άγχος να αδειάσετε το δοχείο συμπυκνωμάτων, αφού το νερό θα οδηγείτε αυτόματα στο σιφόνι που θα έχετε επιλέξει.

Η σύνδεση με τη μόνιμη αποχέτευση συνίσταται κυρίως σε περιπτώσεις που ο αφυγραντήρας εγκαθίσταται σε έναν χώρο που δεν κατοικείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. μια εξοχική κατοικία ή σε χώρους που έχουν μεγάλο πρόβλημα υγρασίας και το συνεχές άδειασμα του κάδου δεν μπορεί να ελέγχεται.

Για χρήση του αφυγραντήρα σε σημεία που δεν υπάρχει κοντά κάποια προσβάσιμη αποχέτευση, επιλέξτε αφυγραντήρες με ενσωματωμένη αντλία νερού, ώστε να οδηγείτε το νερό στο σημείο που έχετε επιλέξει.

Αφυγραντήρες Public Εκπτώσεις -50%

Δείτε εδώ τις εκπτώσεις PUBLIC σε ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

-50%

Συντήρηση Αφυγραντήρα

Η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός του αφυγραντήρα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποδοτικότερη λειτουργία του και την μεγάλη διάρκεια ζωής της συσκευής. Ο αφυγραντήρας στη συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων, τοποθετείται στο δάπεδο. Α

αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφά όλη τη σκόνη που βρίσκεται πάνω σε αυτό και να φράζει το φίλτρο του. Εάν το φίλτρο δεν καθαρίζεται τουλάχιστον 2 φορές το μήνα, θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση της απόδοσης του αφυγραντήρα, αλλά και την αύξηση της κατανάλωση του.

Μην αμελείτε τον τακτικό καθαρισμό του αφυγραντήρα, ώστε να αποτρέψετε τυχόν καταπονήσεις στα επιμέρους εξαρτήματα της συσκευής, όπως τον συμπιεστή και τον ανεμιστήρα και να αποτρέψετε πιθανές φθορές.

9.1 Συνολικό Σκορ
Πως να επιλέξετε Αφυγραντήρα - Τι Αφυγραντήρα να Αγοράσω Ανάλογα τα Τετραγωνικά του Σπιτιού μου;

Ενημερωθείτε πριν την αγορά αφυγραντήρα για το σπίτι σας. Δείτε ποιός είναι ο κατάλληλος για εσάς. Μάθετε για τους καλύτερους αφυγραντήρες για την περίπτωσή σας.

Πληροφορίες
10
Επιλογή Καλύτερου Αφυγραντήρα
10
PROS
  • Τι είναι ο Αφυγραντήρας
  • Πως λειτουργεί ο Αφυγραντήρας
  • Πως να επιλέξω Αφυγραντήρα;
User Rating: 4.55 (11 ψήφοι)

Tags:

Login/Register access is temporary disabled