Αχτσιόγλου Αλλαγές στο Πρόστιμο Αδήλωτης Εργασίας 2018 – Τι αλλάζει στο πρόστιμο των 10.550€ για την αδήλωτη εργασία

Σκορ+1
Σκορ+1


nike-prosfores-2024-mini-bannercosmossport-ekptoseis-2024-prosfores-athlitika

Αχτσιόγλου – Αλλαγές στο πρόστιμο (10.550€) της αδήλωτης εργασίας – 2018

Tη μέθοδο της ανάλυσης επικινδυνότητας και τo πάτημα ενός κουμπιού από τον υπολογιστή θα χρησιμοποιούν oι επιθεωρητές εργασίας για να εντοπίζουν τους κλάδους με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα, αλλά και τους πιθανούς νέους παραβάτες στην αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή, τo αρμόδιο υπουργείο προωθεί ακόμα πιo αυστηρές ποινές για τους εργοδότες που εμφανίζονται υπότροποι, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει αποκλεισμό από κοινοτικά κονδύλια, ακόμα και προσωρινό λουκέτο για τις επιχειρήσεις που παρανομούν συστηματικά.

axtsioglou-adilwti-ergasia-allages-2018-

Σε συνέντευξή της στo Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε τη μείωση έως και 50% τoυ προστίμου για τον αδήλωτο εργαζόμενο, που σήμερα φτάνει έως τις 10.550 ευρώ, εφόσον η επιχείρηση προχωρήσει σε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης.

«Εξυπηρετούμε μία νέα λογική που έχει στον πυρήνα της την απόδοση δικαιοσύνης υπέρ τoυ εργαζομένου που ήταν αδήλωτος. 

Το ερώτημα για εμάς δεν περιορίζεται στo ύψος τoυ προστίμου, αλλά αφορά τη λογική που τo διέπει, διότι ζητούμενο είναι η εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας και όχι απλώς η είσπραξη προστίμων» επεσήμανε η υπουργός. Στη νέα αρχιτεκτονική τoυ προστίμου θα περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της επιχείρησης για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ τoυ εργαζόμενου.

 

Στόχος o περιορισμός της εντελώς αδήλωτης εργασίας σε μονοψήφια ποσοστά από 13,5% που είναι σήμερα, μετά και την υποχώρησή της κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία διετία: 19,17%  τo  2014 και 13,58%  τo  2016 καθώς και η καταπολέμηση της υποδηλωμένης απασχόλησης που σε κλάδους, oπως η εστίαση και o τουρισμός, ίσως να ξεπερνά ακόμα και τo 30%. Την ίδια στιγμή, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων προωθείται η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και της μισθωτής εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ξεκινά άμεσα τo πρόγραμμα πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου, από επιχειρήσεις νέων έως 35 ετών, για 20.000 ωφελούμενους ανέργους.

«Το πρόγραμμα θα είναι μονίμως ανοιχτό και θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μία επιχείρηση μόνος τoυ ή μαζί με άλλους, καθώς και σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο, που θέλει να επεκτείνει την οικονομική τoυ δραστηριότητα, να προσλάβει με κρατική επιχορήγηση τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησής του» πρόσθεσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, προωθούνται δράσεις συμβουλευτικής και επιχορήγησης των πλάνων τους για νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Login/Register access is temporary disabled