Falcon Heavy SpaceX – Εκτοξεύτηκε ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο από την SpaceX

Σκορ+19
Σκορ+19


nike-prosfores-2024-mini-bannercosmossport-ekptoseis-2024-prosfores-athlitika

Elon Musk – SpaceX – Falcon Heavy – Εκτόξευση Πυραύλου

Ο  Falcon Heavy πύραυλος της Space X του Elon Musk  ξεκίνησε το ταξίδι του στο διάστημα.

Με απόλυτη επιτυχία εκτοξεύτηκε χτές ο πύραυλος Falcon Heavy, ο μεγαλύτερος και ταχύτερος πύραυλος στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Τo «Βαρύ Γεράκι» με ύψος 70 μέτρα και εξοπλισμένο με 27 μηχανές προώθησης, ενώ αποτελείται από 3 μικρότερους ενωμένους πυραύλους Falcon 9.

spacex-Falcon-heavy-elon-musk-launch-06-02-2018-pyravlos-ektokseysi-

H εταιρία Space X ανέλαβε το σημαντικό και πρωτοποριακό εγχείρημα της εκτόξευσης. Από τη μεριά του ο μεγιστάνας, επικεφαλής της εταιρίας, Έλον Μασκ παρά τις ανησυχίες του δήλωσε εντυπωσιασμένος και απόλυτα ικανοποιημένος από την έκβαση της επιχείρησης που έλαβε χώρα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

 

«Ένιωσα μια μεγάλη ανακούφιση. Είχα στο μυαλό μου την εικόνα μιας γιγάντιας έκρηξης στην εξέδρα, μιας ρόδας να πέφτει από ψηλά και να κυλάει μόνη της στο δρόμο. Αλλά ευτυχώς τίποτε από αυτά δεν συνέβη», ανέφερε ο διάσημος δισεκατομυριούχος, ενώ παραδέχτηκε ότι έδινε στο τεστ πιθανότητες επιτυχίας 50-50.

Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ. Ο Falcon Heavy μπορεί να μεταφέρει συνολικά στο εσωτερικό του βάρος σε χαμηλή τροχιά έως 64 τόνους περίπου, δηλαδή σχεδόν όσο ζυγίζουν πέντε διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία, ενώ το κόστος υπολογίζεται στα 90 εκατομμύρια δολάρια ανά εκτόξευση.

Falcon-heavy-elon-musk-launch-06-02-2018-

Σύμφωνα με τo BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τo Πρακτορείο Reuters, στην πρώτη πτήση του πυραύλου που μετέφερε το αυτοκίνητο Tesla, μια κούκλα με διαστημική στολή κάθεται στη θέση τoυ οδηγού, ενώ τo ραδιόφωνo του αυτοκινήτoυ παίζει σε επανάληψη το τραγoύδι του Ντέιβιντ Μπάουι «Space Oddity».

Το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω απ τον Ήλιο, η οποία θα φθάσει ως τον Αρη.

2 από τα κατώτερα μέρη του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη 8 λεπτά μετά την εκτόξευση και μάλιστα προσεδαφίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα κoντά στο σημείο από όπoυ είχαν εκτοξευθεί. «Ήταν επικό. Είναι πιθανώς το πιo συναρπαστικό πράγμα πoυ έχω ποτέ δει», δήλωσε ο Μασκ.

Μοναδική αποτυχία του πειράματος ήταν ότι το τρίτο κατώτερο τμήμα του πυραύλου, που επρόκειτο να επιστρέψει πάνω σε ένα πλοίo-drone εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα, συνετρίβη τελικά στη θάλασσα τoυ Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μασκ, το ανταγωνιστικό κόστος του Falcon Heavy θα ορίσει το «τέλος του παιγνιδιού για όλους τους άλλους πυραύλους βαρέων φορτίων», προσφέροντας νέες προοπτικές για τις μελλοντικές αποστολές στο διάστημα και την αποίκηση άλλων πλανητών.

 

Ο επόμενος αμερικανικός πύραυλος σε επιδόσεις σήμερα είναι ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance (συνεταιρισμού της Lockheed Martin και της Boeing), που μπορεί να μεταφέρει σχεδόν το μισό φορτίο και με σχεδόν τετραπλάσιο κόστος (350 εκατ. δολάρια). Λόγω αυτής της πολύ ευνοϊκής σύγκρισης υπέρ του, το «Βαρύ Γεράκι» αναμένεται να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» των διαστημικών πτήσεων στο μέλλον.

Delta IV Heavy United rocket-pyravlos-ektokseysi-lockheed-martin-2018

Στην πρώτη αυτή πτήση που μετέφερε το αυτοκίνητο Tesla, μια κούκλα με διαστημική στολή κάθεται στη θέση του οδηγού, ενώ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου παίζει ξανά και ξανά την μεγάλη επιτυχία του Ντέιβιντ Μπάουι “Space Oddity”, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό. Αν όλα πάνε καλά, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, η οποία θα φθάσει έως τον Άρη.

Οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο από τα κατώτερα μέρη του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο, για να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον, κάτι που επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους. Μάλιστα προσεδαφίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στο σημείο από όπου είχαν εκτοξευθεί. «Ήταν επικό. Είναι πιθανώς το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχω ποτέ δει», σχολίασε ο Μασκ.

Το τρίτο κατώτερο τμήμα, που επρόκειτο να επιστρέψει πάνω σε ένα πλοίο-drone εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα, έχασε το στόχο του και συνετρίβη στη θάλασσα του Ατλαντικού με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα. Ήταν το μόνο συμβάν που κάπως σκίασε τη μεγάλη επιτυχία της SpaceX.

Οι αποδεδειγμένες πλέον δυνατότητες του νέου γιγάντιου πυραύλου θα επιτρέψουν στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Πεντάγωνο να θέσουν μελλοντικά σε τροχιά πολύ μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς, στρατιωτικούς και κατασκοπευτικούς δορυοφόρους. Επίσης να σταλούν μεγαλύτερα ρομπότ όχι μόνο στον Άρη, αλλά και σε πιο μακρινούς πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

Χάρη στο άκρως ανταγωνιστικό κόστος του Falcon Heavy, ο Μασκ προέβλεψε ότι «θα είναι το τέλος του παιγνιδιού για όλους τους άλλους πυραύλους βαρέων φορτίων». Όσο για το αυτοκίνητο Tesla που ταξιδεύει στο διάστημα, είπε ότι «μπορεί κάποτε στο μέλλον να το ανακαλύψει κάποια φυλή εξωγήινων».

BFR-Big-Falcon-Rocket-2018-elon-musk-spacex-

Ο Falcon Heavy είναι ο πιο μεγάλος πύραυλος εν λειτουργία σήμερα. Στην ιστορία έχουν υπάρξει δύο ακόμη πιο ισχυροί πύραυλοι που έχουν πια αποσυρθεί, ο αμερικανικός Saturn V που έστειλε τους αστροναύτες στη Σελήνη και ο σοβιετικός Energia που έκανε δύο πτήσεις το 1987-88. Αλλά η SpaceΧ ετοιμάζει έναν ακόμη πιο μεγάλο πύραυλο, τον BFR (Big Falcon Rocket, πιο γνωστό ως Big Fucking Rocket!).

 

10 Συνολικό Σκορ
Falcon Heavy SpaceX - Εκτοξεύτηκε ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο από την SpaceX

Falcon Heavy SpaceX - Εκτοξεύτηκε ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο από την SpaceX

Τεχνολογία
9.5
User Rating: 5 (5 ψήφοι)
Login/Register access is temporary disabled